Ontwikkelingen om veilig te reizen

Opstarten van zakenreizen

We kunnen weer vooruit kijken, nu de Nederlandse overheid besloten heeft om de negatieve reisadviezen voor de hele wereld op te heffen per 15 mei 2021. Vanaf nu wordt per land een reisadvies ingesteld. Uit een recent onderzoek* blijkt dat reizigers ook wel weer op pad willen, zodra er veilig gereisd kan worden.

Onderzoek

Uit dit onderzoek blijkt dat 91% van de ondervraagde reizigers zou instemmen met een digitaal gezondheidspaspoort. 41% is bereid een reis te boeken binnen zes weken nadat de restricties zijn opgeheven. Dit onderzoek is uitgevoerd in dit voorjaar 2021 onder vakantie- en zakenreizigers uit diverse landen.

Helpen bij de opstart

De uitrol van de wereldwijde vaccinatieprogramma’s, de invoering van verplichte testen voorafgaand aan de reis en een (verplichte) quarantaine bij terugkomst helpen bij het opstarten van veilig reizen tijdens deze coronapandemie. Ook werken diverse partijen aan initiatieven om het internationale reizen weer op gang te krijgen.

Reisadviezen

Per 15 mei zijn de negatieve reisadviezen voor de hele wereld komen te vervallen en wordt er vanaf nu per land bekeken of zij een geel of groen reisadvies krijgen. Reizen is wel anders geworden dan voor het coronatijdperk. U dient bij uw zakenreis rekening te houden met de restricties van de te bezoeken bestemming. Het kan namelijk zijn dat dit land bepaalde inreisbeperkingen hanteert voor reizigers uit Nederland. Of dat er coronamaatregelen gelden op de luchthaven, tijdens de vlucht, in de taxi, in het hotel of op de vergaderlocatie. Maar ook kan het reisadvies tijdens uw reis weer oranje worden, door een oplopend aantal bestemmingen.

Europees coronapaspoort

Een project om het reizen weer op gang te krijgen is de proef met het Europese coronapaspoort (het Digital Green Certificate). Deze proef start begin juni en daarna moet het coronapaspoort voor iedereen beschikbaar zijn. Met dit digitale paspoort op de smartphone kunnen reizigers eenvoudig aantonen dat ze niet besmettelijk zijn, doordat ze gevaccineerd of negatief getest zijn of recentelijk corona gehad hebben. Zo moet het reizen binnen Europa weer zonder al te veel restricties op gang kunnen komen. Het Europese coronapaspoort zal niet permanent worden ingevoerd. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de coronapandemie voorbij verklaart, is het niet meer nodig.

IATA

Ook IATA, de International Air Transport Association, heeft een tool ontwikkeld. De Travel Pass is een mobiele applicatie waarmee reizigers bewijzen van COVID-19-tests of vaccinaties kunnen opslaan en beheren. Ook zijn de reisrestricties per bestemming aanwezig in de app. Momenteel testen bijna 20 luchtvaartmaatschappijen de Travel Pass en kunnen reizigers de app downloaden in de Apple App Store. Deze is alleen nu te gebruiken bij de deelnemende maatschappijen in de proefperiode. IATA wil de tool de komende periode nog verder uitbreiden met verschillende functionaliteiten. Eén van de plannen is om deze in de toekomst zelfs uit te breiden met andere vaccinatiebewijzen of het toevoegen van andere identiteitsbewijzen zoals een rijbewijs.

Ontwikkelingen

Bij VCK Travel houden we alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zodat wij u kunnen adviseren en informeren. Volg ons LinkedIn of Twitter account voor ons recentste nieuws. Heeft u vragen over een zakenreis of wilt u een noodzakelijke reis boeken? Neem dan contact op met onze Travel Consultants.

*Onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Amadeus, februari 2021.

Deel deze pagina
×

"Ontwikkelingen om veilig te reizen"