Het klimaat als oorzaak voor een aardverschuiving

We kennen allemaal de jarenoude slogan van de milieucampagne ‘een beter milieu begint bij jezelf’. 25 jaren later is milieu nog steeds een hot item. Je hoeft maar een krant open te slaan, een nieuwssite te bekijken of de televisie of radio aan te zetten of er wordt over het milieu en ons klimaat gesproken. In de nationale en Europese politiek is het een verkiezingsitem en worden er klimaatdebatten gevoerd. En ook de luchtvaartindustrie bekijkt met elkaar waar de mogelijkheden liggen. De ene winnaar van de recente verkiezingen is GroenLinks, de grote winnaar is echter Forum voor Democratie. Is het milieu dan een kleine winnaar of een grote verliezer geworden?

Wij vinden bij VCK Travel het milieu een belangrijk onderwerp en zo willen wij uw partner zijn die op een ethisch verantwoorde manier te werk gaat en zich bewust is van het milieu en de komende generatie. En als we denken aan ‘een beter milieu begint bij jezelf’, dan denken wij gelijk aan onszelf, maar ook aan onze klanten en de reizigers van onze klanten. Drie partijen die allemaal iets kunnen doen.

De bewuste partner

Als we eerst kijken naar onszelf, dan hebben wij diverse voornemens voor de toekomst. We zijn hard op weg om onze voetafdruk in 2020 geheel klimaatneutraal te laten zijn. Het is een doelstelling uit ons milieubeleid, waar we in 2010 mee zijn begonnen. We printen bijvoorbeeld al ruim 60% minder ten opzichte van het jaar 2010 en de CO2-uitstoot van de leaseauto’s is al gedaald met meer dan 40%. Via GreenSeat compenseren wij de CO2-uitstoot van de zakelijke reizen van onze collega’s. In 2010 hebben wij voor de eerste maal de ISO certificering 14001 ontvangen, wat de zekerheid geeft dat wij voldoen aan wet- en regelgeving en de beheersing van milieurisico’s. Daarnaast wordt voor deze certificering jaarlijks een audit plaats, waardoor ook geborgd wordt dat wij jaarlijks progressie maken met onze milieu- en klimaatdoelstellingen. Een belangrijke investering hebben wij gedaan door zonnepanelen te plaatsen op het dak van onze All Weather Terminal in Amsterdam. Niet alleen kunnen we daar nu grote schepen overdekt laden en lossen; het dak ervan voorziet loodsen en kantoren van stroom. Dankzij deze grote investering zijn wij in staat om tot circa 50% in onze eigen energiebehoefte te voorzien. In onze kantoren wordt gefaseerd overgestapt op ledverlichting met een aanwezigheidsdetectie-systeem, zodat nergens onnodig licht blijft branden.

Stel een reisbeleid op

En wat kunnen wij dan voor u regelen? Onze Account Managers zijn bedreven in het opstellen van een evenwichtig en duurzaam reisbeleid waarbij we streven naar een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit kan door minder of anders te gaan reizen. Maar soms is reizen gewoon nodig en kunnen wij u milieuvriendelijkere alternatieven aanbieden zoals de trein. Sommige bedrijven hebben al een policy dat reizen die maximaal 4 uur duren altijd met de trein plaats moeten vinden. Maar realiseert u zich ook, dat vliegen in Business Class een andere CO2-uitstoot tot gevolg heeft dan dezelfde vlucht in Economy Class? Hier liggen vaak aanzienlijke mogelijkheden tot het realiseren van uw eigen klimaatdoelstellingen. Ook op het gebied van huurauto’s kunt u ons vragen u te helpen een beleid op te stellen. Denkt u bijvoorbeeld aan de energiezuinige opties zoals elektrisch, hybride of tenminste een klein zuinig model. Uiteraard komt daar nog de mogelijkheid tot compensatie van de CO2-uitstoot via GreenSeat bij. Houdt u er wel rekening mee, dat in sommige gevallen toestemming van uw Ondernemingsraad een vereiste is, om de gewenste aanpassingen in uw reisbeleid door te voeren.

Maak van uw reisbeleid een succes

Medewerkers laten zich niet meer zomaar van alles voorschrijven. Niet zelden zijn regels  uit het reisbeleid voer voor discussie. Net als bij voetbal heeft iedereen ervaring met reizen en beschikt iedereen over een brede kennis. Menigeen weet het beter en dat maakt het invoeren van een nieuw reisbeleid soms wat lastig. Met concrete reductiedoelstellingen en een gezamenlijk vertrekpunt kunt u iedereen erbij betrekken. Voorwaarde daarvoor is dat uw personeel en uw reizigers inzicht in de besparingseffecten krijgen. Moderne technologieën maken het op eenvoudige wijze mogelijk om conference call of videoconferencing toegankelijk te maken. Deze technieken verlagen de weerstand van een reisbeleid, omdat veel mensen het een leuke manier van overleg vinden.

Bewustwording

Ook als reiziger kunt u uw steentje bijdragen. Minder bagage betekent minder zware vliegtuigen en dus minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Uw eigen navulbare fles water helpt de plastic soep te voorkomen. Hotels bieden vaak de mogelijkheid minder vaak bedlinnen en handdoeken te verschonen. In toenemende mate zien we dat in hotelkamers automatisch lichten en airconditioner uitgaan, als uw kamersleutel niet in de daarvoor bedoelde houder is geplaatst. Word bewust van wat u bij kunt dragen.

Indien u met ons wilt brainstormen over een duurzaam reisbeleid? Neem dan contact op met uw vaste Account Manager of bel 020 – 6800 802. Wij bekijken graag met u samen waar wij u kunnen helpen met uw milieudoelstellingen.

Beluister dit bericht
Deel deze pagina
×

"Het klimaat als oorzaak voor een aardverschuiving"