Een oranje wereld

Oranje en rode reisadviezen

De richtlijn van de overheid om tot half maart alleen echt noodzakelijk te reizen, heeft er toe geleid dat sinds woensdag 16 december jl. de reisadviezen voor de gehele wereld aangepast zijn naar minimaal oranje. Wat betekent dit? Welke gevolgen heeft dit voor u als zakenreiziger? Waar dienen de luchtbrugproeven vanuit Amerika voor? En gaat de overheid echt een reisverklaring invoeren?

Oranje of rode reisadviezen

Alle niet-noodzakelijke reizen worden door de overheid afgeraden met oranje en of rode reisadviezen. Dit heeft niet zozeer te maken met de situatie in het buitenland, maar omdat we in Nederland zoveel mogelijk thuis moeten blijven en zo min mogelijk reisbewegingen moeten maken.

Maar wat is nu essentieel of noodzakelijk? Op de website van de Rijksoverheid staat dat vakantie en familiebezoek geen noodzakelijke reizen zijn. Maar zakenreizen dan? Een moeilijke vraag die niet goed te beantwoorden is en voor iedere organisatie een eigen afweging is. Stel u zelf de vraag of er de komende periode echt gereisd moet worden of dat het uitgesteld kan worden.

Toch op pad

U of uw zakenreiziger moet toch op pad naar het buitenland, wat betekent dit dan en waar moet rekening mee worden gehouden? Ten eerste met de lokale maatregelen en restricties op de bestemming, maar ook met de voorwaarden die de luchtvaartmaatschappij of treinmaatschappij opgesteld heeft. Via een handige overzichtskaart op onze website krijgt u in één oogopslag zien wat dit precies inhoud voor uw bestemming.

Naar Nederland reizen

Het hangt van uw situatie af of u wel of niet naar Nederland kunt reizen. Dit heeft te maken met het Europese inreisverbod.

  • Bent u een zakenreiziger van binnen de EU of Schengen? Dan bent u vrij om (terug) naar Nederland te reizen. U dient dan alleen rekening te houden met de quarantaineregels.

Negatieve testuitslag bij aankomst in Nederland

Reizigers uit een land van buiten de EU of Schengen dat niet op de lijst van veilige landen staat en die ook uitgezonderd zijn op het EU-inreisverbod, dienen een negatieve testuitslag te laten zien als zij Nederland inreizen. Deze regel geldt tot en met maandag 28 december nog niet voor Nederlandse en andere EU- of Schengenburgers die van buiten de EU of Schengen (terug)reizen.

Maar vanaf dinsdag 29 december wordt deze negatieve PCR-testverklaring verplicht voor alle passagiers die vanuit andere landen met code oranje of rood naar Nederland komen, dus ook Nederlanders en andere EU-burgers. De test mag maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen. Bij terugkomst geldt het dringende advies voor een thuisquarantaine van tien dagen, ook als de test negatief was.

Daarnaast wordt er door de overheid gekeken naar een verplichte reisverklaring. Dit kan een ultiem middel zijn om mensen te dwingen niet op reis te gaan. Het duurt nog wel even voordat die verklaring mogelijk ingevoerd wordt. Minister Van Nieuwenhuizen komt in januari 2021 met nadere informatie, waarin onder andere gedefinieerd moet worden wat valt onder noodzakelijk reizen.

Corridorproef

Van Atlanta naar Amsterdam zijn Delta Air Lines en KLM gestart met speciale COVID-geteste vluchten. Deze proef vindt drie weken plaats met aangepaste quarantaineregels. Hierbij wordt gekeken of deze wijze van toelaten van mensen, die een noodzakelijke reis moeten maken vanuit een hoogrisicogebied naar de EU, leidt tot het beter naleven van de quarantaineregels. De speciale vluchten worden uitsluitend in deze vorm tussen 15 december 2020 en 6 januari 2021 aangeboden.

De voorwaarden hiervoor zijn onder andere dat vijf dagen voor aankomst in Amsterdam een PCR-test moet worden uitgevoerd met een zelfisolatie tot vertrek. Voorafgaand aan het vertrek in Atlanta wordt een sneltest op antigenen gedaan en direct bij aankomst op Schiphol wordt er nogmaals getest. Is deze tweede test na een quarantaine van vijf dagen inclusief vlucht negatief, dan is de quarantaine meteen na die uitslag voorbij. Hiermee kan de periode worden gehalveerd van tien naar vijf dagen.

Wij zijn bij VCK Travel benieuwd naar de evaluatie van de overheden, zodat het zakenreisverkeer misschien straks makkelijker gepland kan gaan worden.

Reisbeperkingen

Een aantal landen hebben het luchtruim gesloten voor Nederlandse en of Europese vluchten. Ook werden dit weekend in eens extra reisbeperkingen ingesteld door een nieuw virusvariant, met een vlieg- en aanmeerverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk en een vliegverbod vanuit Zuid-Afrika. Maar de regels veranderen dagelijks. Het is nu gelukkig wel mogelijk om terug te keren uit deze twee landen naar Nederland, als er een recente negatieve PCR-test overhandigd kan worden. Wel geldt er na deze test bij aankomst in Nederland nog een quarantaineverplichting van tien dagen. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar www.nederlandwereldwijd.nl.

Heeft u een noodzakelijke reis? Neem contact op met onze Travel Consultants en zij helpen u verder op weg en gaan op zoek naar de beste mogelijkheden.

Deel deze pagina