Checklist voor verantwoord zakenreizen

Verantwoord zakenreizen

U wilt natuurlijk dat uw zakenreizigers verantwoord en veilig op pad kunnen. Dit houdt niet alleen in dat uitsluitend gezonde reizigers naar het buitenland gaan, maar ook dat zij gezond blijven tijdens de reis en gezond weer terugkeren. Middels onderstaande lijst kunt u eenvoudig checken of u alles gereed heeft nu zakelijk reizen met COVID-19 weer langzaam opgestart wordt. 

Gezondheid

Het is vanzelfsprekend dat alleen gezonde personen gaan reizen. Om te voorkomen dat medewerkers op reis gaan die klachten hebben of extra risico lopen vanwege gezondheid, is het belangrijk om een checklist op te stellen waar uw medewerkers aan moeten voldoen voordat zij op reis kunnen. Want bij een verkoudheid of coronaverschijnselen dienen zij thuis te blijven. Door er voor te zorgen dat u alleen mensen op reis laat gaan die gezond zijn en niet tot de risicogroep behoren, geeft dit vertrouwen bij de medereizigers. U laat zien dat u zorgvuldig bent en Duty of Care serieus neemt.

Gezondheidsverklaring en testen

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen voor vertrek vanuit Nederland om een gezondheidsverklaring in te vullen per reiziger. Op de website van het RIVM is deze gezondheidsverklaring te downloaden.

Sommige landen stellen het verplicht dat de inreizende passagiers een COVID PCR-test met een negatief resultaat kunnen laten zien. De KLM Health Services is een organisatie die o.a. deze tests afneemt, ongeacht met welke vliegtuigmaatschappij of vervoersmiddel er gereisd wordt. De testresultaten worden 24 tot 32 uur na de test gemaild in een Engelstalige verklaring. Kijk op de website van de KLM Health Services voor meer informatie.

Beschermingsmiddelen

Luchtvaartmaatschappijen en openbaar vervoersbedrijven hebben wereldwijd allerlei voorzorgsmaatregelen opgesteld en vaak is het dragen van mondkapjes verplicht.

Uit het oogpunt van uw Duty of Care kunt u overwegen uw reizigers te voorzien van een basispakket persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapje en een flesje anti bacteriële handgel (let op kleine inhoud i.v.m. toelaatbaarheid in het vliegtuig).

Checklist

Hierbij kort samengevat in een checklist wat u van te voren geregeld of gecheckt dient te hebben, zodat u uw zakenreizigers gezond op reis kunt laten gaan.

  • Stel een checklist op om te bepalen wie wel en wie niet zakelijk op reis kan. 
  • De reisverzekering controleren, met wat er wel en niet gedekt is tijdens de COVID-19 uitbraak.
  • Check laatste reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl.
  • Restricties van het te bezoeken land bekijken op de COVID-19 kaart van VCK Travel.
  • De verplichte gezondheidsverklaring beschikbaar stellen aan uw zakenreizigers, bijvoorbeeld op uw intranet of per individu mailen.
  • Zakenreizigers adviseren dat zij bij KLM Health Services een PCR-test kunnen laten doen. Bepaal van te voren of zij deze kosten bij u kunnen declareren.
  • Persoonlijk beschermingsmiddelen ter beschikking stellen voor tijdens de zakenreis.
  • Procedure vastleggen waarin beschreven staat wat een reiziger moet doen als hij tijdens de reis vermoedt ziek te worden.

Zorg dat uw zakenreizigers goed voorbereid op reis gaan door hen hierbij te helpen. Wilt u persoonlijk advies over een boeking? Neem dan contact op met onze Travel Consultants. Wilt u uw Duty of Care toetsen waarbij u extra let op de gezondheid van uw zakenreizigers? Neem dan contact op met onze afdeling Account Management.   

Deel deze pagina
×

"Checklist voor verantwoord zakenreizen"