Brexit ook gevolgen voor zakenreizen

Douaneregels wijzigen na Brexit

Doordat het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021 vertrekt uit de Europese Unie, wijzigen de douaneregels. Tot die datum geldt er een overgangsperiode van de Brexit en is er nog een vrij verkeer van goederen, waardoor de Douane u tot en met 31 december 2020 bij terugkomst in Nederland alleen hoeft te controleren op zogenoemde accijnsgoederen zoals alcohol en tabak. Vanaf het nieuwe jaar gelden bij terugkeer de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. En deze regels zijn anders.

Meenemen van producten

De Douane, onderdeel van de Belastingdienst, heeft een peiling onder zakenreizigers gehouden welke producten er zoal worden meegenomen. “De overgrote meerderheid (85 procent) van de zakenreizigers die de afgelopen drie jaar het Verenigd Koninkrijk bezocht, nam weleens iets leuks of lekkers mee naar huis,” schrijft de Douane. “Snoep, koekjes en chocolade zijn het populairst, gevolgd door souvenirs zoals sleutelhangers of magneten en kleding. Na afloop van de overgangsperiode mogen nog steeds producten mee terug in de koffer, maar zijn er wel een aantal wijzigingen.” Zaak dus om hier rekening mee te houden als u weer naar het Verenigd Koninkrijk op pad gaat en producten mee terug wilt nemen.

Wijzigingen

Vanaf 1 januari 2021 gelden de onderstaande regels voor bestemmingen buiten de Europese Unie, dus ook voor terugkomst uit het Verenigd Koninkrijk:

  • Aankopen en relatiegeschenken mogen mee naar huis. Maar wanneer deze samen duurder zijn dan € 430,-, betaalt u hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
  • Er mag één liter sterke drank belastingvrij meegenomen worden.
  • Ook mag er één slof sigaretten belastingvrij meegenomen worden.
  • Zuivel- en vleesproducten mogen niet meegenomen worden, ook niet als deze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten niet.
  • Bij het op de heen- of terugreis meer dan € 10.000,- aan contanten meenemen, moet aangifte worden gedaan bij de Douane.

Voorbereidingen

U kunt zich goed voorbereiden via www.nederlandwereldwijd.nl of download de Douane Reizen app, zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens uw zakenreis.

Contact

Wilt u een (nood)zakelijke reis boeken naar het Verenigd Koninkrijk? Onze medewerkers helpen u er graag bij. Bel of mail ons en de Travel Consultants adviseren u met de beste opties.

Bron: ANVR en Douane Reizen app

Deel deze pagina
×

"Brexit ook gevolgen voor zakenreizen"